Programa de Doutoramento en Ciencia e Tecnoloxía Agroalimentaria

Área de conocimiento

Área de Ciencias

Centro al que se adscribe

Facultade de Ciencias

Coordinación del título

Manuel Arias Estévez

Centro ao que se adscribe

Escuela Internacional de Doctorado

Campus

Ourense

Código RUCT

    • Carmen Vega Álvarez

      Nome: Na intersección de crecemento e inmunidade: O caso do patosistema Brassica oleracea -Xanthomonas campestris pv. campestris
      Fecha de lectura:
      Tese con mención internacional
      Directores:

      Pilar Soengas Fernández, Marta Francisco Candeira

    • José Ángel Cid Fernández

      Nome: Estudo da potencialidade do xacemento xeotermico “Ourense-cidade”
      Fecha de lectura:
      Directores:

      Pedro Antonio Araujo Nespereira

    • Ana Diéguez Antón

      Nome: Estudo do comportamento da especie invasora Vespa velutina nigrithorax e da
      presión exercida sobre a especie Apis mellifera iberiensis nos colmeares galegos
      Fecha de lectura:
      Tese con mención internacional
      Directores:

      María del Carmen Seijo Coello, María Shantal Rodríguez Flores

    • Ana Isabel Silva Leite

      Nome: INCLUSÃO DE BAGAÇO DA AZEITONA NA DIETA DE ACABAMENTO DE SUINOS DA RAÇA BÍSARA. EFEITO NA CONFORMAÇÃO DA CARCAÇA, NA QUALIDADE DA CARNE E DOS PRODUTOS CÁRNEOS PROCESSADOS
      Fecha de lectura:
      Directores:

      José Manuel Lorenzo Rodríguez, Alfredo Teixeira Costa

    • Ángela Díaz Fernández

      Nome: Valorización das variedades de vide cultivadas tradicionalmente no Noroeste da Península Ibérica mediante a súa caracterización fenotípica, molecular e da composición da uva
      Fecha de lectura:
      Tese con mención internacional
      Directores:

      Emilia Díaz Losada, Sandra María Cortes Diéguez

    • José Ángel Vázquez Barquero

      Nome: MODELOS TERRITORIAIS DE APROVEITAMENTO DOS RECURSOS TERMAIS EN EUROPA
      Fecha de lectura:
      Directores:

      Santiago Lago Peñas, Pedro Antonio Araujo Nespereira

    • Melissa Méndez López

      Nome: Transferencia, acumulación e distribución de Hg en compoñentes bióticos e abióticos de ecosistemas forestais
      Fecha de lectura:
      Tese con mención internacional
      Directores:

      Juan Carlos Nóvoa Muñoz, Manuel Arias Estévez

    • Sabela Álvarez López

      Nome: Carga alerxénica na atmosfera da cidade de Ourense
      Fecha de lectura:
      Directores:

      Francisco Javier Rodríguez Rajo, María Fernández González

    • Catarina Santos Pires Lourenço Lopes

      Nome: Estudo de macroalgas como fonte de compostos bioactivos. Optimización da extracción de fucoxantina de Undaria pinnatifida e avaliación das súas propiedades biolóxicas para aplicacións industriais.
      Fecha de lectura:
      Directores:

      Jesús Simal Gándara, Miguel Ángel Prieto Lage

    • Márcio Vargas Ramella

      Nome: Desenvolvemento de novos produtos cárnicos de cervo (Cervus elaphus): avaliación dos parámetros fisicoquímicos, composición química, compostos volátiles, atributos sensoriais e vida útil.
      Fecha de lectura:
      Tese con mención internacional
      Directores:

      José Manuel Lorenzo Rodríguez, Daniel José Franco Ruíz

    • Cristina Álvarez Esmorís

      Nome: Procesos de degradación, adsorción e desorción de tres antibióticos en solos de cultivo de Galicia.
      Fecha de lectura:
      Directores:

      Manuel Arias Estévez, ESPERANZA ÁLVAREZ RODRÍGUEZ

    • Claudia Campillo Cora

      Nome: Utilización das comunidades microbianas do solo coma indicadores da contaminación por metais pesados
      Fecha de lectura:
      Tese con mención internacional
      Directores:

      David Fernández Calviño, Manuel Arias Estévez

    • Laura Meno Fariñas

      Nome: Estimación do risco de alternariose durante o desenvolvemento vexetativo da pataca e o seu almacenamento
      Fecha de lectura:
      Tese con mención internacional
      Directores:

      María del Carmen Seijo Coello, Olga Escuredo Pérez

    • María Guadalupe Morán Aguilar

      Nome: Produción de enzimas hidrolíticas a partir de Aspergillus niger en fermentación en estado sólido e a súa aplicación en residuos lignocelulósicos pretratados con disolventes eutécticos profundos para obter azucres fermentables.
      Fecha de lectura:
      Tese con mención internacional
      Directores:

      José Manuel Domínguez González, María Guadalupe Aguilar Uscanga, Montserrat Calderón Santoyo

    • Alejandro Garrido Fernández

      Nome: Estudio fenolóxico e aerobiolóxico dun olivar en ourense
      Fecha de lectura:
      Directores:

      Francisco Javier Rodríguez Rajo, María Fernández González

    • Vanesa Sanz Llorens

      Nome: Extracción de compostos valiosos de fontes agrícolas e macroalgas vermellas para desenvolver novos xeles
      Fecha de lectura:
      Tese con mención internacional
      Directores:

      María Dolores Torres Pérez, Herminia Domínguez González

    • Xiana Rico Castro

      Nome: Novas estratexias de biorrefinerías para a valorización de subprodutos de melón
      Fecha de lectura:
      Tese con mención internacional
      Directores:

      Maria Remedios Yañez Diaz, Beatriz Gullón Estévez

    • Roberto González González

      Nome: CARACTERIZACIÓN DE ENZIMAS LIPOLÍTICOS TERMOFÍLICOS. BUSCA E ESTUDO DE MICROORGANISMOS E ENZIMAS CON INTERESE BIOTECNOLÓXICO A PARTIR DE FONTES XEOTERMAIS GALEGAS.
      Fecha de lectura:
      Tese con mención internacional
      Directores:

      María Luísa Rúa Rodríguez, Juan Pablo Fuciños González

    • Paula Borrajo Bastero

      Nome: Obtención de péptidos bioactivos a partir de fígado de porco e a súa aplicación en produtos cárnicos.
      Fecha de lectura:
      Tese con mención internacional
      Directores:

      José Manuel Lorenzo Rodríguez, Daniel José Franco Ruíz

    • David Outeiriño Rodríguez

      Nome: BIORREFINARÍA DE RESIDUOS CERVEXEIROS PARA A PRODUCIÓN DE
      MOLÉCULAS DE INTERESE ALIMENTARIO (BACTERIOCINAS E BIOSURFACTANTES).
      Fecha de lectura:
      Tese con mención internacional
      Directores:

      José Manuel Domínguez González, Nelson Pérez Guerra

    • Álvaro Rodríguez Alonso

      Nome: Selección de lévedos autóctonos para o seu uso como cultivos iniciadores en bebidas fermentadas
      Fecha de lectura:
      Directores:

      Luís Alfonso Rodríguez López

    • Alba Piña Rey

      Nome: Influenza do Cambio Climático sobre Vitis vinifera no noroeste da Península Ibérica
      Fecha de lectura:
      Tese con mención internacional
      Directores:

      Francisco Javier Rodríguez Rajo, María Fernández González

    • Vanesa Santás Miguel

      Nome: Impacto das tetraciclinas sobre as comunidades microbianas de solos agrícolas.
      Fecha de lectura:
      Tese con mención internacional
      Directores:

      Manuel Arias Estévez, David Fernández Calviño

    • Noemí Echegaray Suárez

      Nome: Alimentación do "porco Celta" con castaña: Efecto sobre a vida útil, capacidade antioxidante e comportamento culinario da carne.
      Fecha de lectura:
      Directores:

      Francisco Javier Carballo García, José Manuel Lorenzo Rodríguez

    • Pablo García del Río

      Nome: Integración de biorrefinerías de segunda e terceira xeración: Valorización da madeira de rápido crecemento de Paulownia e da macroalga invasora Sargassum
      Fecha de lectura:
      Tese con mención internacional
      Directores:

      Gil Garrote Velasco, Aloia Romaní Pérez

    • Paula Rodríguez Seoane

      Nome: Procesos de extracción verde para a valorización da biomasa residual de Paulownia
      Fecha de lectura:
      Tese con mención internacional
      Directores:

      Herminia Domínguez González, Beatriz Díaz Reinoso

    • Beatriz Míguez Alonso

      Nome: Producción e propiedades de novos prebióticos derivados de hemicelulosas e pectinas.
      Fecha de lectura:
      Tese con mención internacional
      Directores:

      José Luís Alonso González, Carlos Vila Babarro

    • María Laura Vázquez Juiz

      Nome: Caracterización de partículas coloidais na auga do solo mediante detección sintonizable de pulsos resistivos
      Fecha de lectura:
      Directores:

      José Eugenio López Periago, Diego Soto Gómez

    • Inmaculada González Torres

      Nome: Estudo do efecto da inclusión de subprodutos da industria agroalimentaria galega na alimentación porcina sobre a productividade, a calidade da carne e a viabilidade económica e medioambiental
      Fecha de lectura:
      Directores:

      Francisco Javier Carballo García, José Manuel Lorenzo Rodríguez

    • Mar López Rodríguez

      Nome: Estudo de tecnoloxías aplicables en biorrefinerías de materiais lignocelulósicos
      Fecha de lectura:
      Tese con mención internacional
      Directores:

      Juan Carlos Parajó Liñares, Valentín Santos Reyes

    • Fernando Pinto Blanco

      Nome: “ RITUALIDAD E BOTÁNICA ENTEOGÉNICA NA MEDICINA TRADICIONAL INDÍXENA”
      Fecha de lectura:
      Directores:

      María Reyes Pérez Fernández, Francisco Javier Rodríguez Rajo

    • Manuel Conde Cid

      Nome: MECANISMOS DE RETENCIÓN, TRANSPORTE E DEGRADACIÓN DE ANTIBIÓTICOS EN SOLOS AGRÍCOLAS
      Fecha de lectura:
      Tese con mención internacional
      Directores:

      Manuel Arias Estévez, REMIGIO PARADELO NUÑEZ, ESPERANZA ÁLVAREZ RODRÍGUEZ

    • Lorena Piñeiro Lago

      Nome: Estudo dos parámetros termo-reolóxicos e bioquímicos do queixo Afuega'l Pitu DOP.
      Fecha de lectura:
      Tese con mención internacional
      Directores:

      María Inmaculada Franco Matilla, Clara Asunción Tovar Rodríguez

    • Noelia Cambeiro Pérez

      Nome: Efecto dos compostos bioactivos sobre o sistema inmune. Unha aproximación metabolómica multiplataforma
      Fecha de lectura:
      Tese con mención internacional
      Directores:

      Elena Martínez Carballo, Jesús Simal Gándara

    • Lucía Gómez Limia

      Nome: Caracterización da anguía europea e desenvolvemento dunha conserva: efecto do procesamento e do líquido de cobertura
      Fecha de lectura:
      Directores:

      Sidonia Martínez Suárez

    • Estefanía González Fernández

      Nome: Optimización da produción de Vitis vinifera na DOP Ribeiro
      Fecha de lectura:
      Tese con mención internacional
      Directores:

      Francisco Javier Rodríguez Rajo, María Fernández González

    • Xiana González Gómez

      Nome: Significado da biomonitorización animal para avaliar a exposición a contaminantes orgánicos no medio ambiente.
      Fecha de lectura:
      Directores:

      Jesús Simal Gándara, Elena Martínez Carballo

    • Antía Gómez Armesto

      Nome: Presenza, distribución e acumulación de Hg en solos podzólicos: Implicacións ambientais nos ecosistemas terrestres.
      Fecha de lectura:
      Tese con mención internacional
      Directores:

      Juan Carlos Nóvoa Muñoz, Manuel Arias Estévez

    • Susana Iglesias Casás

      Nome: “Nacemento baixo a auga. Estudo prospectivo en hospital de baixa intervención”
      Fecha de lectura:
      Directores:

      María Reyes Pérez Fernández

    • Noemi Cobas García

      Nome: Efecto do procesado e do aceite de cobertura sobre unha conserva de peixe espada
      Fecha de lectura:
      Directores:

      María Inmaculada Franco Matilla, Sidonia Martínez Suárez

    • Lucía Penín Sánchez

      Nome: CONTRIBUCIÓN AO DESENVOLVEMENTO DE NOVAS TECNOLOXÍAS PARA BIORREFINERÍAS
      Fecha de lectura:
      Tese con mención internacional
      Directores:

      Juan Carlos Parajó Liñares, Valentín Santos Reyes

    • Delicia Liliana Bazán Tantaleán

      Nome: Produción e caracterización de bebidas funcionales obtidas por fermentación de zumes de froitas con gránulos de kéfir
      Fecha de lectura:
      Directores:

      Nelson Pérez Guerra, José Manuel Domínguez González

    • Cristina Pérez Santaescolástica

      Nome: Uso de Altas Presións e Ultrasons como medida correctora da pastosidade en Xamón curado
      Fecha de lectura:
      Tese con mención internacional
      Directores:

      José Manuel Lorenzo Rodríguez, Laura Purriños Pérez, Francisco Javier Carballo García

    • Tania María Fernández Cruz

      Nome: ESTADO DE SAÚDE DA POBOACIÓN MATERNO-INFANTIL GALEGA EN BASE Á SÚA EXPOSICIÓN A CONTAMINANTES AMBIENTAIS
      Fecha de lectura:
      Tese con mención internacional
      Directores:

      Jesús Simal Gándara, Elena Martínez Carballo, Elena Martínez Carballo, Jesús Simal Gándara

    • Noelia Briz Cid

      Nome: Efectos dos funxicidas de nova xeración sobre o proteoma de lévedos fermentativos e o metaboloma fenólico con influencia na cor de viños tintos
      Fecha de lectura:
      Tese con mención internacional
      Directores:

      Jesús Simal Gándara, Raquel Rial Otero

    • Thais Sieiro Sampedro

      Nome: Impacto dos funxicidas sobre o metabolismo dos lévedos vínicos e a súa implicación na biosíntese de compostos volátiles responsables do aroma
      Fecha de lectura:
      Directores:

      Carmen González Barreiro, Raquel Rial Otero

    • Mónica Costas Malvido

      Nome: Produción de biomasa probiótica e nisina por Lactococcus lactis subsp. lactis CECT 539
      Fecha de lectura:
      Directores:

      Ricardo Javier Bendaña Jácome, Nelson Pérez Guerra

    • Patricia Pérez Larrán

      Nome: Obtención de fraccións enriquecidas en compostos bioactivos a partir de extractos acuosos de Sargassum muticum
      Fecha de lectura:
      Directores:

      Herminia Domínguez González, Elena María Balboa Alfaya

    • Diego Soto Gómez

      Nome: Propiedades físicas do solo baixo diferentes manexos: unha análise mediante exploración por TAC, experimentos de transporte e caracterización dos saltos de presión.
      Fecha de lectura:
      Tese con mención internacional
      Directores:

      José Eugenio López Periago, Marcos Paradelo Pérez

    • Lucía López Hortas

      Nome: Hidrodifusión asistida con microondas e combinada coa gravidade (MHG): extracción e caracterización de compostos con propiedades antioxidantes
      Fecha de lectura:
      Tese con mención internacional
      Directores:

      María Dolores Torres Pérez

    • Elena Domínguez Corral

      Nome: Valorización de materiais lignocelulósicos de rápido crecemento mediante esquemas de biorrefinería
      Fecha de lectura:
      Tese con mención internacional
      Directores:

      Gil Garrote Velasco, Aloia Romaní Pérez

    • Rubén Agregán Pérez

      Nome: Efecto do extracto de algas sobre a calidade dos produtos cárnicos
      Fecha de lectura:
      Tese con mención internacional
      Directores:

      José Manuel Lorenzo Rodríguez, Daniel José Franco Ruíz, Francisco Javier Carballo García

    • Francisco José Méndez Cid

      Nome: ESTUDO DO ENRANZAMENTO AUTOOXIDATIVO DALGUNHAS GRAXAS ANIMAIS: CORRELACIÓN E REPRESENTATIVIDADE DOS PARÉMETROS INDICADORES
      Fecha de lectura:
      Directores:

      Francisco Javier Carballo García, Sidonia Martínez Suárez

    • José Antonio Cortiñas Rodríguez

      Nome: Producción de variedades preferentes nas D.O. Ribeiro e Ribeira Sacra.
      Fecha de lectura:
      Directores:

      Francisco Javier Rodríguez Rajo, María Fernández González, María Jesús Aira Rodríguez

    • Ricardo Troncoso Recio

      Nome: Desenvolvemento de galletas enriquecidas con fitosterois e fortificadas con ferro e calcio vehiculados con hidrolizados de caseína.
      Fecha de lectura:
      Tese con mención internacional
      Directores:

      Nelson Pérez Guerra, Ana María Torrado Agrasar

    • Camila Fraga González

      Nome: Epidemioloxia da esclerose múltiple na cidade de Ourense
      Fecha de lectura:
      Directores:

      Monserrat Míguez Bernárdez, JOSÉ MARÍA ÓSCAR PRIETO GONZÁLEZ

    • María Tortosa Viqueira

      Nome: Respuesta ómica a la infección por Xanthomonas campestris pv. campestris en plantas de Brassica oleracea
      Fecha de lectura:
      Tese con mención internacional
      Directores:

      Pablo Velasco Pazos, Elena Cartea González

    • Lorena Lara Fernández

      Nome: Influencia de diferentes lévedos no aroma de viños e bebidas espirituosas
      Fecha de lectura:
      Directores:

      Ignacio Orriols Fernández, Pilar Blanco Camba

    • Marta María Pérez Martínez

      Nome: Análise de ciclo de vida de reutilización de equipos ofimáticos: estudo comparativo de distintas alternativas de aplicación industrial.
      Fecha de lectura:
      Directores:

      Benedicto Soto González

    • Noelia Flórez Fernández

      Nome: EXTRACCIÓN E PURIFICACIÓN DE COMPOSTOS BIOACTIVOS DE Sargassum muticum
      Fecha de lectura:
      Tese con mención internacional
      Directores:

      Herminia Domínguez González, María Jesús González Muñoz, Elena Falqué López

    • Luis Alfredo Espinoza Espinoza

      Nome: Formulación dun xeado de leite e castaña (Castanea sativa Miller) e valoración de alternativas para mellorar as súas características de salubridade
      Fecha de lectura:
      Directores:

      Francisco Javier Carballo García, Juan Antonio Centeno Domínguez

    • Alicia Pérez Paz

      Nome: Tratamento biolóxico de compostos fenílicos
      Fecha de lectura:
      Directores:

      José Manuel Domínguez González, Laura Vázquéz Araújo

    • Carla Daniela Gonçalves Lopes

      Nome: Deseño experimental, modelado cinético e análises de impactos ambientais en procesos de valorización de residuos/descartes pesqueiros
      Fecha de lectura:
      Directores:

      RICARDO ISAAC PÉREZ MARTÍN, Amaya Franco Uría

    • Susana Peleteiro Prieto

      Nome: Obtención de furanos empleando Líquidos Iónicos
      Fecha de lectura:
      Tese con mención internacional
      Directores:

      Juan Carlos Parajó Liñares

    • Iago Antonio Montoya Rodríguez

      Nome: Predición da influencia de moléculas anfifílicas sobre a dinámica interna en microemulsións baseadas en AOT mediante o uso de redes neuronais artificiais.
      Fecha de lectura:
      Directores:

      Juan Carlos Mejuto Fernández, Antonio Cid Samamed

    • Sergio López Doval

      Nome: Toxicidade do sulfonato de perfluorooctano (PFOS) no eixo hipotalámico-hipofisario-testicular en rata macho adulta.
      Fecha de lectura:
      Directores:

      María Anunciación Lafuente Giménez

    • Ramón Salgado Freiría

      Nome: Alteracións no eixo hipotalámico-hipofisario-adrenal inducidas pola exposición a sulfonato de perfluorooctano (PFOS) en rata macho adulta.
      Fecha de lectura:
      Directores:

      María Anunciación Lafuente Giménez

    • Iria Rodríguez Vega

      Nome: Composición bioquímica da caste Mencía (Vitis vinífera L.) na D.O. Ribeira Sacra: Influencia do ?terroir? e adaptación ao cambio climático.
      Fecha de lectura:
      Directores:

      José Manuel García Queijeiro, Antón Masa Vázquez

    Descrición

    O Progama de Doutoramento en Ciencia e Tecnoloxía Agroalimentaria, con Mención cara á Excelencia do Ministerio de Educación na súa última convocatoria, pretende formar Doutores que desenvolvan a súa actividade de I+D+i nos diversos elos da cadea alimentaria, desde a produción primaria de materias primas aos últimos avances en procesado ou biotecnoloxía, pasando pola calidade e a seguridade alimentaria, garantindo unha formación integral e multidisciplinar que permita aos egresados desenvolver e implementar novas tecnoloxía no sector agroalimentario, así como o desenvolvemento de novos produtos e/ou a valorización dos que actualmente existen no mercado. Ao finalizar o período de formación, o egresado será capaz de liderar e colaborar en actividades de de I+D+i cunha excelente preparación científica e madurez profesional, tanto no sector industrial como no ámbito da investigación.
    Por todo iso, o Programa de Doutoramento en Ciencia e Tecnoloxía Agroalimentaria trata de egresar Doutores que lideren actividades e proxectos I+D+i do sector científico-profesional da alimentación:
    • Investigación e desenvolvemento de novos procesos e estratexias na produción, elaboración e conservación de alimentos.
    • Investigación e desenvolvemento de novas estratexias e procedementos que garantan a calidade e seguridade alimentarias.
    • Investigación e desenvolvemento no binomio alimentación-saúde.

    Año de comienzo impartición: 2013
    Fecha publicación en el DOG:
    Fecha publicación en el BOE:
    Plazas de nuevo ingreso: 20

    • Elaboración de predicións sobre o contido de pole e alerxenos no aire
    • Determinación do estado fitosanitario dos cultivos e modelos predictivos de aplicación de tratamentos fitosanitarios
    • Influencia do cambio climático sobre os cultivos e especies autóctonas
    • Caracterización físico-química e organoléptica dos meles
    • Caracterización e identificación da orixe botánico dos meles
    • Refinería de biomasa vexetal
    • Produción e avaliación de antioxidantes naturais
    • Desenvolvemento de novos materiais a partir da biomasa vegetal
    • Obtención e avaliación de novos ingredientes funcionales
    • Valorización de biomasa vegetal
    • Desenvolvemento de novos procesos de extracción
    • Alimentos nutracéuticos
    • Produtos lácteos fermentados/madurados
    • Produtos cárnicos cru-curados
    • Caracterización e tipificación de diferentes Brassica spp. cultivadas en Galicia
    • Distribución de contaminantes químicos orgánicos agrícolas e ambientais na cadea de produción de alimentos
    • Caracterización e mellora da calidade sensorial(composición aromática) e funcional(perfil polifenólico) dos alimentos
    • Estudo da presenza, distribución e movilidad de metais pesados( Cu, Zn, Pb,Hg ) e pesticidas en chans
    • Estudo da calidade do auga e modelización de procesos hidrolóxicos en cuencas forestais
    • Termalismo y Geotermia
    • Revalorización de residuos agroalimentarios
    • Transporte de agroquímicos e elementos traza no sistema planta-auga-solo
    • Agroinformática y viticultura
    • Produción, purificación, caracterización e aplicación de enzimas microbianas de interese alimentario e ambiental
    • Produción e aplicación de bacterias lácticas probióticas e bacteriozinas
    • Aprovechamiento e valorización de materiais residuales e subproductos da industria alimentaria mediante procesos fermentativos
    • Coloides e Interfases
    • Interacción de modelos in vitro de membrana con compostos de interese biolóxico e tecnolóxico
    • Proteómica
    • Chemosensores
    • Identificación e cuantificación de diversos produtos en diferentes matrices agroalimentarias
    • Seguridade alimentaria

    El Sistema de Garantía de Calidad de Doctorado de la Universidad de Vigo tiene un carácter institucional.

    Está dirigido y coordinado a través de la Escuela Internacional de Doctorado.

    La información general sobre la gestión de la calidad en los doctorados (documentación del sistema de garantía de calidad, política y objetivos de calidad, programas de calidad, Comisión de Calidad de la Eido) está disponible en este enlace.