Investigadores de Bioloxía patentan dous métodos para determinar a identificación biolóxica de 14 es
O 6% da pescada que compramos no supermercado non é o que parece
Un estudo liderado por Pablo Presa reflicte que hai casos nos que se substitúe o peixe por outro de
Saber non só se o que se vende nas tendas é de verdade pescada, senón tamén se é da variedade que marca a etiqueta. Ese era un dos obxectivos cos que o grupo de Recursos Xenéticos Mariños liderado por Pablo Presa puxo en marcha no ano 1999 unha investigación sobre trazabilidade molecular de produtos alimentarios para o que desenvolveron dous métodos de identificación biolóxica complementarios, un con ADN nuclear e outro mitocondrial. O resultado foi máis que satisfactorio: dúas patentes que explota en exclusividade ata 2012 a empresa viguesa Teaxul e un estudo de mercado no que fixeron unha mostraxe de 50 produtos comerciais de distintas marcas nos supermercados da área de Vigo e Pontevedra. “Tentamos non ser selectivos, senón rastrear todo o espectro de tratamentos aos que someten a este peixe e coñecer a potencia diferencial de cada unha das ferramentas ideadas, se no mercado real unha era mellor que a outra ou tiñan que ser aplicadas secuencialmente”, explica Presa.
O estudo reflicte que, aínda que na maioría dos casos o tipo de pescada sinalado no etiquetado corresponde coa realidade, hai un 6% dos produtos nos que a especie empregada é diferente. “Segue sendo o mesmo peixe, pero de distinta calidade, normalmente inferior”, sinala. Mentres que nalgunha das mostras analizadas a pescada empregada era doutra especie da calidade máis parecida, noutros figuraba “a do pincho, a boa, cando realmente era a Paradoxus do Cabo, quizais a pescada de peor calidade. Non coñeces a motivación que hai detrás, aínda que en casos no que a calidade é similar pode deberse ao stock do que dispoñan os grandes importadores. Sen embargo, noutras ocasións trátase de fraude, directamente”, subliña Presa.